Klassiska kanelbullar

25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
Ca 7 dl vetemjöl

50 g margarin eller smör
½ dl socker
1 tsk kanel
1 ägg
Pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli ljummet. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma (jag tog hela korn som jag stötte i en mortel, blir mer smak då) och rör om. Arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt den sedan jäsa 30 minuter med handduk över.

Rör ihop matfettet, socker och kanel till fyllningen. Kavla ut degen till en rektangulär platta och bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt dem jäsa i ca 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna. Trö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Recept: Frukostkokboken


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0